Zupa ziemniaczana to jedna z najłatwiejszych do ugotowania potraw. Składniki dostępne są przez cały rok, zakupy robi się więc w mig, nie wydając przy tym wiele! Zwykłej ziemniaczanej nadajemy dziś nieco bardziej wykwintnego charakteru wzbogacając ją o… rybę.

Składniki:

300 g ziemniaków
300 g filetów z łososia (bez skóry)
1 por
3 łyżki oliwy z oliwek
1 liść laurowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 cytryny
sól
pieprz
100 ml śmietany 18%

Przygotowanie:

Por kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy por do zeszklenia. Przekładamy go do większego garnka, dodajemy 3 szklanki wody oraz liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia.

W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy je w dość grubą kostkę i dodajemy do gotującej się wody. Zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości.

Filety z łososia kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 5 minut, a następnie dodajemy śmietanę, mąkę ziemniaczaną i podgrzewamy jeszcze przez chwilę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do miseczek i dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

Cytrynę kroimy na cząstki i podajemy jako dodatek do zupy na osobnym talerzyku. Można nią skropić zupę do smaku.

add comment