Grillowane filety z suma z aromatyczną salsą w stylu karaibskim przygotowaną na bazie banana, mango oraz świeżych ziół.

Składniki:

4 filety z suma afrykańskiego
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek
1 mango
1 banan
2 łyżki świeżej kolendry
1 łyżka szczypiorku
1 papryczka chilli
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Obrane i pokrojone w kostkę owoce łączymy z posiekanymi ziołami i drobno pokrojoną papryczką chilli.

Miód i limonkę łączymy i skrapiamy nimi salsę. Odstawiamy do lodówki.

Umytego i osuszonego suma nacieramy z dwóch stron mieszanką z drobno posiekanego czosnku, soli, pieprzu i oliwy z oliwek. Filety grillujemy po kilka minut z każdej strony. Podajemy z dodatkiem salsy.

add comment