Sałatka z mandarynkami, jaglanką i granatem jest lekko słodka i orzeźwiająca. Można zabrać ją do szkoły albo pracy. Sałatka z kaszą jaglaną oraz usmażoną wątróbką drobiową sprawdzi się na obiad. Danie można podawać na ciepło albo na zimno, świetnie komponuje się z selerem naciowym, papryką i kukurydzą.

Składniki

300 g kaszy jaglanej
1 granat
2 mandarynki
4 łyżki posiekanych migdałów
30 g rukoli
4 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki musztardy
sól
pieprz

Przygotowanie

Kaszę płuczemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą (wody powinno być dwa razy więcej niż kaszy). Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cała woda zostanie wchłonięta przez kaszę. Zdejmujemy z ognia i przekładamy kaszę do dużej miski.

Do miski dodajemy rukolę. Mandarynki filetujemy i dodajemy do reszty składników. Granat obieramy, jego ziarna wrzucamy na suchą patelnię i podsmażamy delikatnie, mieszając przez 2-3 minuty. Dodajemy do sałatki.

Oliwę z oliwek mieszamy z octem balsamicznym i musztardą. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowym sosem polewamy sałatkę. Posypujemy posiekanymi migdałami.

add comment