Witamina B1 (tiamina) współuczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, mięśni i serca. Odgrywa zasadniczą rolę w procesach oddychania tkankowego, przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból. Posiada właściwości antyoksydacyjne i wspiera działanie układu odpornościowego.

Można ją odnaleźć w produktach zbożowych grubego przemiału, grochu, fasoli, drożdżach, orzechach, słoneczniku i niektórych warzywach.

Witamina B2 ( ryboflawina) niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi, produkcji antyciał przez układ odpornościowy, procesów wzrostu i przemiany materii. Niedobory powodują zaburzenia w funkcjonowaniu centralnego układu nerwowego oraz stany zapalne błon śluzowych a więc również tych w układzie oddechowym i pokarmowym. Niezbędna do prawidłowego działanie naszego wzroku. Jest szybko degradowana przez promieniowanie UV.

Występuje w migdałach, grzybach, jajach, zielonych częściach warzyw, rybach (łosoś, pstrąg, makrela), małżach, pełnoziarnistym pieczywie, fasoli, grochu, soi, nabiale i orzechach.

Witamina B3 (witamina PP, niacyna) niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu i obwodowego układu nerwowego, bierze udział w syntezie hormonów płciowych. Uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków, reguluje poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne, oddziałuje korzystnie na system nerwowy i stan psychiczny, poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów. Jest produkowana w niewielkim stopniu również w naszym organizmie.

Występuje produktach roślinnych, ziemniakach oraz orzechach i ziarnach zbóż.

Witamina B5 ( kwas pantotenowy) niezbędna do prawidłowego metabolizmu i syntezy niektórych hormonów, przyspiesza gojenie ran, warunkuje prawidłowy przebieg procesu uwalniania energii, zapobiegając przemęczeniu, usprawnia układ sercowo-naczyniowy, nerwowy i pokarmowy, bierze udział w wytwarzaniu tłuszczów, cholesterolu, hormonów i przekaźników nerwowych, uczestniczy w regeneracji tkanek, poprawia pigmentację i stan włosów.

Dobrym źródłem są otręby pszenne, ryby (np. śledzie, makrele, pstrągi), grzyby, mleko pełne, mleczko pszczele, pestki słonecznika, sery, orzechy, jajka, owoce awokado, pomarańcze, ziemniaki, brokuły, ciemny ryż, melony, pełnoziarnisty chleb, soja, masło orzechowe, banany, yerba mate.

Witamina B6 (pirydoksyna) jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca, a także podnosi odporność organizmu.

Jej bogactwo stanowi kasza gryczana a także warzywa, zwłaszcza brokuły i ziemniaki, pełnoziarniste produkty zbożowe, kiełki pszenicy, drożdże, soja, banany, nabiał, ryby oraz jaja. Należy pamiętać że w wyniku mrożenia warzyw i owoców jej zawartość może się obniżyć o 15–70 proc.

Witamina B7 (biotyna) jest niezbędna do prawidłowej przemiany materii, zwłaszcza w przemianie glukozy, której poziom we krwi stabilizuje. Z tego powodu witamina B7 jest ważna dla osób z cukrzycą. Wpływa również na prawidłowy wzrost i rozwój organizmu, a także odpowiedni stan skóry.

Biotyna występuje w orzechach włoskich i ziemnych, mące sojowej, krabach, migdałach, sardynkach, grzybach, brązowym ryżu, mące pełnoziarnistej, szpinaku, marchwi, pomidorach.

Witamina B9 (kwas foliowy) reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek, wpływa dodatnio na układ nerwowy i mózg, zapobiega uszkodzeniom cewy nerwowej u płodu, usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, uczestniczy w tworzeniu soku żołądkowego, zapewnia sprawne działanie wątroby, żołądka i jelit, pobudza procesy krwiotwórcze, czyli powstawanie czerwonych krwinek, chroni organizm przed nowotworami (szczególnie rakiem macicy). Bardzo łatwo rozpada się pod wpływem wyższej temperatury i światła słonecznego. Nasz organizm jest w stanie przyswoić tę witaminę z jedzenia tylko w 50 proc. a w postaci syntetycznej – prawie w 100 proc. Dlatego, nawet jeśli nasza dieta jest bogata w kwas foliowy, przyda się nam również dodatkowe wsparcie.

Znajduje się w zielonych warzywach liściowych, szpinaku, sałacie, kapustach, brokule, szparagu, kalafiorze oraz nieco w pomidorach, grochu, fasoli, soczewicy, soi, buraku, słoneczniku, orzechach, jaja, pomarańczach, bananach i awokado jak również w produktach zbożowych z pełnego przemiału.

Witamina B12 (kobalamina) wpływa pozytywnie na zdrowie psychiczne ale przede wszystkim jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego i pokarmowego. Uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi. Jej niedobór powodu niedokrwistość.

Głównym źródłem roślinnym jest wzbogacana nią soja. W przypadku tej witaminy konieczna jest suplementach u osób nie jedzących mięsa i podrobów.

Niedobory witaminy z grupy B mogą występować przy zwiększonym wysiłku fizycznym lub umysłowym, wyczynowym uprawianiu sportu, u osób prowadzących bardzo aktywny tryb życia a także osób starszych. Dodatkowo podwyższone zapotrzebowanie mają kobiety w ciąży. Objawy niedoboru mogą pojawiać się również w przypadku stosowania niewłaściwej diety, picia dużej ilości alkoholu, kawy i herbaty.

Najczęściej ich bardzo dobrym źródłem są mięso i podroby, które są przez wegan wykluczone dlatego też suplementacja jest ogromie ważna . Łatwo przyswajalna forma kapsułek dostępna jest w sklepie badzfit.eu

Komplet wszystkich witam z grupy B połączony kompleksowo w 1 kapsułce zapewnia uzupełnienie dziennego zapotrzebowania na nie.

add comment