Filety z dorsza z bardzo pikantną salsą to coś dla fanów ognia na podniebieniu. Szybkie, smakowite, doskonałe na letnią kolację. I żeby nie było, że nie ostrzegałem – to przepis na ogień!

Składniki:

filety z dorsza lub łupacza – 4 szt.
pomidory – 350 g
cebula dymka – 2 szt.
papryczki chili – 1-2 szt.
kolendra – ½ doniczki
awokado – 200 g
limonka bio – 1 szt.
sól
olej rzepakowy – 2 łyżki

Przygotowujemy pomidory

Pomidory myjemy, kroimy na pół i pozbawiamy pestek. Połówki pomidorów kroimy w drobną kostkę.


Kroimy składniki salsy

Dymki i papryczki chili kroimy w krążki. Kolendrę myjemy, otrząsamy do sucha, listki obrywamy i siekamy. Miąższ awokado kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z połową soku z limonki.


Doprawiamy salsę

Przygotowane składniki mieszamy ze skórką otartą z limonki i doprawiamy do smaku solą. Schładzamy w lodówce.


Smażymy rybę

Filety rybne myjemy, osuszamy i doprawiamy pozostałym sokiem z limonki, solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju, w zależności od grubości przez 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy z salsą.

add comment